386
0

AVL wil harde actie tegen tabak met nieuw kabinet

Het Antoni van Leeuwenhoek wil met het nieuwe kabinet samenwerken voor een rookvrije samenleving. Het ziekenhuis roept op om de prijs van tabak te verhogen, zorgen voor een slechte beschikbaarheid van sigaretten, campagnes en een stevig ontmoedigingsbeleid. De maatregelen van afschrikwekkende plaatjes en het verkoopverbod van 16 naar 18 jaar zijn volgens het AVL druppels op een gloeiende plaat en is het daarom hoog tijd om bij de realisatie van een nieuw regeerakkoord dit wél te regelen.

 

Het AVL schrijft in een open brief dat de prijs van sigaretten niet zes euro gemiddeld voor een pakje sigaretten is, maar ruim 30 miljard euro per jaar die het roken in Nederland kost. Want, zo stelt het ziekenhuis: rokers leven korter, hebben een lagere kwaliteit van leven, verzuimen eerder, nemen vaker pauze en hebben hogere zorgkosten. Ook zou twee van de drie rokers overlijden aan de gevolgen van roken en een kwart al voor hun pensioen.

 

Kosten zorg onbetaalbaar

De kosten voor de zorg dreigen onbetaalbaar te worden, want als er niet meer gerookt zou worden, zou er geld overblijven voor onderzoek naar en de behandeling van niet-vermijdbare kanker stelt het AVL. Het KWF bepleitte het al eerder: een verhoging van 1 euro per pakje levert per dag zo’n 1,7 miljoen euro op, en dat is ruim 600 miljoen op jaarbasis. Een aanzienlijk bedrag zou gebruikt kunnen worden voor onderzoek naar en behandeling van kanker. Volgens het ziekenhuis zou een accijnsverhoging ook zorgen voor een daling van het aantal rokers.

 

Schuld van de tabaksindustrie

Het AVL noemt roken een van de heftigste verslavingen en de tabaksindustrie speelt daar op schandelijke wijze op in. Aan het begin van de 20ste eeuw, toen er nog nauwelijks sigaretten werden gerookt was longkanker een zeldzame ziekte en als kinderen niet meer beginnen met roken wordt kanker als gevolg van roken vanzelf verleden tijd volgens het ziekenhuis. De schuld van de verslaving ligt volgens het AVL bij de tabaksindustrie en niet bij hen die willens en wetens verslaafd zijn geraakt. Zij willen samen met het nieuwe kabinet Nederland rookvrij maken.

 

Bescherm jongeren

Eerder werd bekend dat steeds meer Europese jongeren tussen 15 en 24 jaar roken. Vorig jaar stak 29 procent van hen regelmatig een sigaret op. In 2014 was dat nog 25 procent. Het totaal aantal rokers in de EU blijft al een aantal jaar gelijk met 26 procent. Nederland zit met 19 procent onder het gemiddelde. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie.

Sinds 20 mei is er een nieuwe tabaksrichtlijn van kracht. EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Volksgezondheid) roept de lidstaten op om deze na te leven. Zo mogen er geen sigaretten meer verkocht worden die gericht zijn op jongeren, zoals met smaakjes (behalve menthol) of pakjes die eruit zien als lippenstift. Ook vroeg hij de lidstaten om meer te doen om jongeren te beschermen en het publiek te informeren over de gevaren van tabak. Grieken blijken de fanatiekste rokers met 37 procent en de Zweden het minst met 7 procent.

 

Plakken op pagina: 
Tags: 
Longkanker
AvL
kabinet
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk