661
0

App en online tool ondersteunen borstkankerpatiënten

Een app die borstkankerpatiënten helpt om bijwerkingen te verlichten. Het UZ Leuven heeft er samen met KU Leuven en Estée Lauder een ontwikkeld voor smartphones en tablets waarmee patiënten met borstkanker zelf lastige nevenkwaaltjes kunnen rapporteren. Door het invoeren van de bijwerkingen in de app worden deze opgenomen in het medisch dossier, zodat deze bij een volgend consult met de arts besproken kunnen worden.

 

De patiënt krijgt na het invoeren van de bijwerkingen tips om bijwerkingen te verlichten. Als de bijwerkingen ernstig zijn, dan worden de arts en verpleegkundige geïnformeerd.

Met de app willen de initiatiefnemers de drempel verlagen om te praten over de kwaaltjes die zij ervaren. Patiënten krijgen vaak last van minder eetlust, huiduitslag, tintelingen in het lichaam of een negatieve gemoedstoestand, maar durven er nauwelijks over te praten.

 

Het UZ Leuven is het grootste ziekenhuis van Vlaanderen. Het ziekenhuis behandelt jaarlijks 3500 vrouwen met borstkanker. Volgens Annemarie Coolbrandt, verpleegkundig specialist oncologie van het UZ Leuven, geeft de app patiënten een geruster gevoel en heeft dat een positief effect op hun levenskwaliteit en draagt dit ook bij tot een snellere genezing. Uit een grote Amerikaanse studie zou zelfs blijken dat een dergelijke app een overlevingsvoordeel van zo’n vijf maanden kan betekenen voor kankerpatiënten.

De app zal nu ook worden ingezet voor patiënten met andere kankersoorten. Meer dan 10.000 patiënten van UZ Leuven zullen er dan gebruik van maken.

 

Maastricht UMC ontwikkelt keuzetool voor borstkankerpatiënten

Ook het Maastricht UMC ontwikkelde een digitale tool om borstkankerpatiënten te ondersteunen. Met een online tool worden patiënten met borstkanker geholpen om zorg te kiezen die het beste bij hen past. De behandelkeuze hangt af van wat de patiënt zelf belangrijk vindt, want wat voor de één belangrijk is, kan voor een ander minder zwaar te wegen.

 

Volgens initiatiefnemer Vivianne Tjan Heijnen kan bij een hele kleine tumor gekozen worden voor een volledige borstverwijdering, als de patiënt daar zelf de voorkeur aan geeft. Andere patiënten kunnen bijvoorbeeld erg opzien tegen neo-adjuvante chemotherapie en laten dat meewegen in hun keuze voor al dan niet een borstbesparende operatie als de tumor relatief groot is. De online tool is al in gebruik genomen door het Maastricht UMC, Elkerliek, St Anna, Sint Jans Gasthuis en VieCuri.

 

 

Plakken op pagina: 
Tags: 
app
borstkanker
borstkankerpatiënten
KU Leuven
Estee Lauder
Maastricht UMC+
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk