537
0

Amphia opent speciale polikliniek voor immunotherapie

Immunotherapie is nieuw en heeft een bijzondere aandacht nodig. Daarom heeft Amphia Ziekenhuis in Breda onlangs een integraal Behandelcentrum voor Immunotherapie geopend. De specialisten van de longoncologie en interne oncologie werken hier samen om specifieke aandacht te kunnen geven aan patiënten die in aanmerking komen voor deze vorm van therapie.

 

Immunotherapie is een relatief nieuwe manier van kankerbehandeling. Sinds 2010 bij de behandeling van het uitgezaaide melanoom, een kwaadaardige vorm van huidkanker, wordt immunotherapie inmiddels ook met succes toegepast bij uitgezaaide longkanker, nierkanker en blaaskanker.

 

Spectaculaire ontwikkeling

Internist-oncoloog Hans Westgeest: “Tot een aantal jaar geleden was uitgezaaid melanoom praktisch altijd dodelijk binnen een jaar na diagnose. Sinds de nieuwe immunotherapie behandelingen zien we dat er steeds meer patiënten blijven leven en een deel van hen lijkt zelfs jarenlang ziektevrij te kunnen zijn. Dit is met recht een spectaculaire ontwikkeling te noemen”. Het principe van de immunotherapie is inmiddels ook bewezen effectief bij andere tumoren. Wel worden bij immunotherapie bijzondere bijwerkingen gezien, wat een multidisciplinaire aanpak en samenwerking tussen specialisten en ziekenhuizen nodig maakt. 

 

Ziekenhuis niet meer doorkruizen

Het behandelcentrum is een speciale poli waar patiënten op één centrale plek, en zoveel mogelijk op één moment, gezien worden door longartsen, internisten, de verpleegkundig specialist en regieverpleegkundigen. Internist-oncoloog Bert-Jan ten Tije: “Het is voor patiënten prettig om alle zorgverleners op een plek te treffen. Dat voorkomt dat de patiënten het hele ziekenhuis moeten doorkruizen om op de verschillende afdelingen behandeld te worden. Zeker voor de oudere patiënt is dat een hele verbetering want die hebben toch vaak meerdere aandoeningen tegelijk.” 

 

Bijwerkingen

Tussen de middag wordt er in een regionaal overleg gesproken over behandelindicaties en bijwerkingen. Dit overleg tussen longartsen, internisten, neurologen en endocrinologen uit de regio is opgestart door Amphia ziekenhuis en Erasmus Medisch Centrum / Daniel den Hoed Kliniek. Inmiddels zijn ook Bravis ziekenhuis en ETZ ziekenhuis aangehaakt.

 

Nieuwe ziekenhuis in aanbouw

Longarts Cor van der Leest: ”Het geheel verbouwde behandelcentrum loopt binnen de bestaande bouw voorop met de centrale aanpak op één locatie. Het nieuwe ziekenhuis dat momenteel in aanbouw is zal in z’n geheel ingericht worden rondom de zorgbehoefte van de patiënt. We bouwen een locatie waar alle kennis en ervaring over deze nieuwe manier van behandelen gecentreerd is. Zo verwachten we een snellere herkenning van complicaties en adequate behandeling.”

 

Waarom nieuwbouw Amphia ?  

Longarts Remco Djamin: ,,De belangrijkste reden voor een heel nieuw gebouw is een medische. Als specialisten willen we onder één dak werken. Ik merk als longarts iedere dag weer hoe onhandig het is dat jouw specialisme verdeeld is over drie locaties. Onze patiënten worden steeds ouder, de zorg voor hen steeds ingewikkelder. Longartsen hebben vaak cardiologen nodig, internisten chirurgen, KNO-artsen kinderartsen. Dat werkt op een locatie vele malen beter en komt de zorg ten goede.’ 

Plakken op pagina: 
Tags: 
Amphia Ziekenhuis
immunotherapie
immuuntherapie
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk