723
1

Aanval op tumor ‘live’ te zien

Een nieuwe techniek waarbij een chemopil radioactief wordt gemarkeerd zodat via een PET-scan kan worden gekeken of het medicijn de tumor bereikt. Longarts Idris Bahce promoveerde hierop bij het VUmc. Het afnemen van een – voor patiënt belastend - longbiopt is hierdoor niet meer nodig.

 

Het onderzoek van Bahce laat zien dat tumoren waarbij een bepaalde tablet (erlotinib) effectief is, een hoger radioactief signaal afgeven dan tumoren waarbij het medicijn niet werkt. Met de ‘targeted therapy’ kan via een PET-scan worden bekeken of de chemopil de tumor bereikt heeft en of de behandeling effect kan hebben.

 

Techniek redelijk uniek

De techniek die de promovendus onderzocht is redelijk uniek. Volgens Bahce zijn er misschien vier of vijf andere centra die dit soort klinisch onderzoek doen met radioactief gelabelde medicijnen bij longkanker. En dat zou komen doordat radioactieve stoffen (isotopen) ter plekke gemaakt moeten worden en meteen gekoppeld moeten worden aan het medicijn.

 

Nieuwe bestralingstechniek tumoren UMC Utrecht

In het UMC Utrecht is het ook mogelijk om een tumor tijdens de behandeling te zien. De eerste patiënt is behandeld met de zogenoemde MRI-Linac. Het apparaat laat tumoren glashelder zien tijdens de behandeling. Door de precieze en actuele beeldinformatie zijn tumoren te bestralen met minimale schade voor omliggend gezond weefsel, zelfs als de tumor tijdens de behandeling beweegt.

 

Jan Lagendijk en Bas Raaymakers hebben de MRI-Linac samen ontwikkeld. Al in 1999 had Lagendijk het idee om een lineaire versneller en een MRI in één machine te koppelen. Vrijwel iedereen dacht dat dat onbegonnen werk was, omdat lineaire versnellers (veel metaal) en een MRI (hoog magnetisch veld) elkaar normaliter bijten. Met een internationaal consortium en 18 jaar verder is het dan eindelijk zover.

 

Behandelplan aanpassen tijdens behandeling

Voor en tijdens de bestraling maakt de MRI-Linac ‘live’ beelden van de tumor. De behandeling is zeer nauwkeurig zodat het beschadigen van gezond weefsel tot een minimum worden beperkt. Volgens Raaymakers is het mogelijk om het behandelplan tijdens de behandeling aan te passen, terwijl de patiënt in het apparaat ligt. En dit is heel wenselijk omdat een tumor van vorm en volume kan veranderen of de omliggende organen kunnen bewegen.

 

Het onderzoek is nu in de fase dat in een eerste klinische studie vijf patiënten met botmetastasen worden bestraald. Deze tumoren zijn op bundelfoto’s te zien, waardoor de nauwkeurigheid van de MRI-Linac goed te evalueren is. Als deze eerste klinische studie slaagt, start het ziekenhuis met een vervolgstudie met patiënten met tumoren in de buik en het bekken.

 

Het UMC Utrecht maakte de komst van de MRI-Linac vorig jaar al bekend, een dag later kondigde het VUmc aan een Europese primeur te hebben met een revolutionair bestralingsapparaat.

 

VUmc heeft Europese primeur

Het VUmc was vorig jaar het eerste ziekenhuis in Europa dat deze techniek in huis had. De eerst behandelde patiënt werd bestraald voor een uitzaaiing van prostaatkanker. Met de geïntegreerde MRI-scanner in de MRIdian kan gedurende de bestraling MRI-beelden gemaakt worden. Zo is de tumor ook tijdens de bestraling zichtbaar. De patiënt kan via een monitor de beweging van zijn tumor zien en zelf in de juiste positie brengen door de eigen ademhaling te reguleren. Dus ook met dit apparaat wordt nauwkeuriger bestraald en is de schade aan omliggend weefsel kleiner. Ook is het mogelijk om minder bestralingen met een hogere dosis te geven met minder kans op ernstige bijwerkingen. Het apparaat bestraalt alleen wanneer de tumor zich op de juiste plaats bevindt.

Plakken op pagina: 
Tags: 
VUMC
UMC Utrecht
MRI-linac
MRIdian
Registreer en beoordeel zelf
5
Gemiddeld: 5 (1 vote)
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk