1645
0

“Met een bevolkingsonderzoek onder rokers geef je de verkeerde boodschap af”

Een groep wetenschappers uit acht Europese landen, waaronder Nederland, pleiten voor een vroege opsporing van longkanker nog voor de ziekte zich in het lichaam kan verspreiden. Er zouden opnieuw aanwijzingen zijn dat een bevolkingsonderzoek voor longkanker kosteneffectief is. De onderzoekers pleitten voor een bevolkingsonderzoek met CT scanner onder risicogroepen. De afgelopen week stonden de kranten er bol van, maar is een bevolkingsonderzoek voor een hoog risicogroep wel zo handig? Of zijn er andere alternatieven met een groter effect.  

 

Longkanker is vooral moeilijk te behandelen omdat het meestal in een laat stadium wordt gediagnosticeerd. Onder risicogroepen die gescreend zouden worden, vallen zware (ex)rokers die ouder zijn dan 50 jaar. De tumor zou in een vroeg stadium met een relatief kleine operatieve ingreep verwijderd kunnen worden en de patiënt zou kunnen genezen zonder dure medicijnen.  Matthijs Oudkerk, hoogleraar in het UMCG in Groningen zegt voor De Telegraaf: “Vroege ontdekking betekent volledige genezing voor ruim 80 procent van de patiënten, op basis van bekende overlevingsgetallen voor deze longkanker-stadia.” Hij doet een voorspelling dat er binnen een jaar of drie een bevolkingsonderzoek op longkanker in Nederland zal beginnen.

 

Organiseer het goed

Robin Cornelissen (ErasmusMC in Rotterdam) spreekt voor de NOS namens de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT). De longarts is wat voorzichtiger in een voorspelling of er zo'n onderzoek wel zal komen. Hij staat wel positief tegenover het idee, maar het moet wel weloverwogen gebeuren. Zo was er in de Verenigde Staten bijvoorbeeld een aantal jaren geleden een opkomst van slechts vier procent.

 

Fyra onder de poeptest

En het in 2014 ingevoerde bevolkingsonderzoek naar darmkanker verliep ook niet vlekkeloos. Zo ontstond er vanwege een onverwacht hoge opkomst en een te gevoelige test een groot capaciteitsprobleem in de ziekenhuizen. En naar alle waarschijnlijkheid hebben veel mensen door de te hoge gevoeligheid van de test een onnodig darmonderzoek met een onzekere periode erna moeten ondergaan. RTL kopte destijds “Darmkankeronderzoek faalt met ‘Fyra' onder de poeptesten’. En al lijkt dit appels met peren vergelijken, dat is het niet, want de organisatie van een nieuw bevolkingsonderzoek is uiterst complex. Het RIVM is verantwoordelijk voor deze progamma's. 

 

Stoppen met roken 

Longarts Cornelissen adviseert dat als er een programma wordt gestart de huisartsen hier nauw bij te betrekken. Ook vindt hij dat een screening altijd moet samengaan met een stoppen-met-roken programma.

 

De hardnekkige roker 

Bart Kiemeney, hoogleraar epidemiologie aan het RadboudUMC is sceptischer en vindt dat er niet aan het doel voorbij moet worden gegaan; de sterfte omlaag brengen in de geselecteerde groep; de hardnekkige rokers. De kosteneffectiviteit van de longkankerscreening is gebaseerd op de vroege longkankerdetectie van zware rokers, langdurige rokers en ex-rokers. Kiemeney snapt dat voorstel wel, omdat dat de enige manier is om zo’n programma kosteneffectief te krijgen, zo verklaart hij voor de NOS.  Hij zet grote kanttekeningen of de overheid wel geld moeten steken in screening naar een ziekte waarbij roken zo’n grote rol speelt:” We geven dan toch een soort boodschap af: je kunt toch wel roken, want de kanker sporen we wel op tijd op."

 

Wat zegt Wanda

Een voorstel voor longkankerscreening na een wetenschappelijk inzicht is eerder aan de orde geweest. In 2014 gonsde het ook even van de berichten naar aanleiding van een Nederlands Amerikaans onderzoek waarna de adviesraad van de Amerikaanse overheid een screening zou adviseren. De organisatie liep niet goed en dat resulteerde in een opkomt van vier procent. Longarts Wanda de Kanter (Antonie van leeuwenhoek) pleitte er destijds voor dat als mensen op longkanker gescreend willen worden, zij eerst zouden moeten stoppen met roken.

 

Verdubbel dieselprijs

In België zijn er suggesties om longkanker via een andere weg in te dammen. Longkanker specialist Jean-Paul Sculier heeft de politiek opgeroepen om de dieselprijs te verdubbelen. Uitlaatdeeltjes zouden het risico op longkanker met 20 tot 50 procent verhogen: "Als we de ziekte willen terugdringen, moeten we het gebruik van diesel ook terugdringen. Acht op tien longkankerdoden dan wel zijn rokers, maar bij de twee anderen valt de ziekte louter te wijten aan omgevingsomstandigheden, zoals het inademen van uitlaatgassen."

 

Normen luchtkwaliteit verbeteren

Voor BNR Nieuwsradio riep Michael Rutgers, directeur van Het Longfonds de politiek op om strengere regels: ‘We gaan de politiek vragen om de normen voor de luchtkwaliteit te verbeteren, om ze strenger te maken. Die norm moet gebaseerd zijn op wat de Wereldgezondheidsorganisatie heeft vastgesteld. Die is tweeënhalf keer strenger dan wat we nu in Nederland gebruiken.'

 

Niet-rokers

De oproep van Rutgers en de Belgische longkanker specialist Sculier sluiten enigszins aan bij de mening van epidemioloog Bart Kiemeney. Hij zegt dat een bevolkingsonderzoek alleen voor rokers zuur is ten opzichte van de niet-rokers die longkanker krijgen. Uit cijfest blijkt dat tegenover 10 procent van de zware rokers, een half procent van de niet-rokers ooit longkanker zal krijgen. Zij komen niet in aanmerking voor screening, maar zijn wellicht mede door luchtverontreiniging ten prooi gevallen aan longkanker en in het reguliere traject in een laat stadium gediagnosticeerd. 

Plakken op pagina: 
Tags: 
Longkanker
roken
Wanda de Kanter
Robin Cornelissen
Kelly Nijhof
Jean-Paul Sculier
Michael Rutgers
Longfonds
Bart Kiemeney
Matshijs Oudkerk
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk