604
0

‘Oncologiecampus wordt van nationaal belang’

Een grote oncologiecampus rond het Amphia ziekenhuis levert de komende jaren ruim 2.500 banen op. Volgens bestuurder Gerard Tijmes van de stichting BRON (Brabant Oncology) Campus wordt de campus van nationaal belang. De campus richt zich op de ontwikkeling van nieuwe behandelmethodes, producten en voorlichting voor kankerpatiënten.

 

De campus zal zich niet bezig houden met fundamenteel onderzoek en met de behandeling van patiënten, maar wil juist gezondheidszorg, onderwijs en bedrijfsleven bij elkaar brengen en gemeenschappelijke meerwaarde stimuleren. Het gaat dan bijvoorbeeld om een tumorbehandeling met nanodeeltjes, het toedienen van medicatie aan patiënten op basis van DNA-onderzoek en 3D-printen van tumormodellen of implantaten. Ook is er aandacht voor voorlichting van patiënten, zowel over de behandeling als over voeding.

 

Financieel gesteund

De stichting wordt financieel gesteund door bedrijven als Siemens, Renishaw, Canon en Toshiba. Farmaconcerns Jansen en Amgen willen ook bij de campus aanhaken en ook vindt er een nauwe samenwerking plaats met Amphia en het Verbeeten Instituut. Tijmes is zelf dertien jaar directeur geweest van het Verbeeten Instituut in Tilburg.

 

Wiebe Cnossen, programmadirecteur van BRON, rekent op een succes. Zo noemt hij het Amphia ziekenhuis met oncologie als zwaartepunt, de samenwerking met opleidingsinstituten NHTV en Avans, de steun van de gemeente en de hi-tech en farmaceutische bedrijven die Breda kent.

 

Ruim 2500 nieuwe banen

Het huidige Amphia-gebouw aan de Molengracht, dat eind 2019 grotendeels leeg komt te staan, moet het kloppend hart van de oncologiecampus worden als het aan de initiatiefnemers ligt. Volgens Tijmes zullen de eerste projecten na de zomer starten op verschillende locaties in Breda. In de eerste fase, tot 2020 wordt een beperkte groei verwacht, maar in de tweede fase, tot 2025, zal het aantal banen zeker op 2.500 uitkomen.

 

Oncologische samenwerkingen in een notendop

Het belang van regionale samenwerkingen wordt steeds groter en het aantal samenwerkingen nemen fors toe. Zo startte in Nijkerk een samenwerking tussen fysiotherapie, ergotherapie, diëtist, psycholoog en oncologieverpleegkundige voor kankerpatiënten en hun omgeving. Ook besloten Maastricht UMC en Zuyderland nauwer te gaan samenwerken op het gebied van patiëntenzorg, medisch-wetenschappelijk onderzoek en de opleiding van artsen. Op het gebied van zeldzame kankersoorten weten het Meander Medisch Centrum, UMC Utrecht en het Sint Antonius Ziekenhuis elkaar te vinden. Startte OncoZON een samenwerkingsverband waarin tien instellingen samenwerken om de hoogste kwaliteit van kankerbehandeling op een uniforme manier te waarborgen.

 

Ook Peter Huijgens, voorzitter van IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland), valt de stortvloed aan nieuwe samenwerkingen op. ‘De volgende stap is meer cohesie en focus op de hele belangrijke dingen. Zo startte het IKNL in samenwerking met een twintigtal zorgprofessionals begin dit jaar Taskforce Cancer Survivorship, om mensen na hun kankerbehandeling de beste begeleiding te geven. 

 

Tags: 
oncologiecampus
Amphia Ziekenhuis
samenwerking
Peter Huijgens
Gerard Tijmes
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk