394
0

‘Hou alternatieve behandeling bespreekbaar in reguliere zorg’

Uit een recent gepubliceerd onderzoek van de Yale School of Medicine in de Verenigde Staten,blijkt dat mensen met de vier meest voorkomende kankervormen (borst, prostaat, long en darm) een slechtere overlevingskans hebben als ze alleen een alternatieve behandeling volgen. Kapitein-arts Arianne Beckers is kritisch over alternatieve behandelingen, maar vindt dat dit bespreekbaar moet blijven in de reguliere zorg, zodat artsen weten waar patiënten gebruik van maken. Zo schrijft zij in een column voor Medisch Contact. Het Amerikaanse onderzoek is gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute.

 

De Yale onderzoekers hebben gebruik gemaakt van gegevens van de National Cancer Database tussen 2004 en 2013 voor de vier in de VS meest voorkomende kankervormen. De overleving van de groep die alleen een alternatieve therapie volgde, werd vergeleken met de overleving van de groep die alleen voor het reguliere traject van chemo-, radiotherapie, chirurgie en/of hormoontherapie ging.

 

Borstkanker

Bij borstkanker zagen ze een vijf keer zo grote kans op overlijden wanneer in eerste instantie alleen voor een alternatieve behandeling was gekozen. Bij darm- en longkanker was de kans op overlijden resp. vier en twee keer zo groot dan bij reguliere zorg. Bij prostaatkanker merkten ze geen verschil op, wat de onderzoekers weten aan de korte mediane follow-up van hun studie.

 

Eerste behandeling tegen kanker

In hun conclusie stellen de onderzoekers dat de communicatie tussen de professionele zorgverleners en de patiënt verbeterd moet worden en dat het gebruik van alternatieve geneeswijzen als eerste behandeling tegen kanker grondig tegen het licht gehouden moet worden.

 

Wie kiest er voor een alternatieve therapie?

Uit het onderzoek bleek ook dat de groep die voor een alternatieve behandeling koos, in het merendeel bestond uit jongere, hoger opgeleide vrouwen met een hoger inkomen en een vergevorderd kankerstadium. Borstkanker was de meest voorkomende kankervorm in deze groep.

 

Integrative Medicine

Dr. Barrie R. Cassileth, oprichtsters van de Integrative Medicine Service van het Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, schetste in een interview hetzelfde beeld: mensen die voor een alternatieve therapie gaan zijn in het algemeen jonger, hoger opgeleid en hebben een hoger inkomen dan patiënten die het reguliere zorgtraject volgen.

 

Wanneer is alternatieve therapie wel zinvol?

In het Memorial Sloan-Kettering  Cancer Center in de Verenigde Staten wordt het regulier zorgtraject aangevuld met alternatieve therapieën als meditatie, yoga, Qi gog, tai chi, massage-, muziektherapie en acupunctuur. Het instituut heef de werking van deze alternatieve behandelingen onderzocht. Zo helpt acupunctuur bij het verminderen van pijn en de bijwerkingen van chemotherapie. Op de website van het Memorial Sloan-Kettering Cancer Center is ook een database te vinden met de werkingen van allerlei kruiden en hun invloeden op reguliere geneesmiddelen.

 

Het instituut heef de werking van deze alternatieve behandelingen onderzocht

 

Glucosebockers

In de praktijk schijnt er bij patiënten steeds meer behoefte te zijn aan alternatieve behandelingen die de reguliere zorg ondersteunen. Sommige patienten ervaren dat als prettig. Het wordt een ander verhaal als patiënten reguliere geneeswijzen weigeren en kiezen voor een alternatieve behandeling. De omstreden arts Klaus Ross behandelde patiënten volgens een eigen principe. Dat ging flink mis. Drie patiënten van Ross, van wie twee afkomstig uit Nederland, overleden kort nadat hij hun glucoseblockers (3-broompyruvaat) had toegediend. Twee patiënten werden onwel. Deze kankerpatiënten waren vooral afkomstig uit Nederland. Zij waren door de medische wetenschap uitbehandeld verklaard. 

 

Behandelverbod

Omdat er nog maar weinig bekend is over de werking van deze glucoseblocker, duurt het onderzoek naar deze zaak lang. Recent werd bekend dat de arts inmiddels een nieuwe praktijk heeft in een ander district van Duitsland. In het district waar hij werkte kreeg hij een behandelverbod. Nu werkt hij in de buurt van Duisburg.

 

Nieuwe wetgeving?

Voor de NOS verklaart de woordvoerder van de gezondheidsdienst in dat district dat er geen wettelijke maatregels zijn om de arts een verbod op te leggen. Zij dringt aan op een nieuwe wetgeving zodat het toezicht kan worden verbeterd.”

 

Meer tijd en aandacht

Kapitein-arts Arianne Beckers uitte onlangs in een column voor Medisch Contact een inzicht waar alternatieve artsen schijnbaar in uitblinken. Ze hebben namelijk meer tijd en aandacht voor de patiënt dan artsen uit de reguliere zorg. Zij schrijft: ‘Waar wij als reguliere dokter na gemiddeld 30 seconden al denken te weten wat de hulpvraag is en vooral zoveel mogelijk rode vlaggen willen tackelen, kan de alternatief geneeskundige rustig achteroverleunen en luisteren. In dat opzicht zou je alternatieve geneeskunde zelfs positief kunnen beschouwen. Eindelijk iemand die de tijd kan nemen voor patiënten die niet verder geholpen kunnen worden op een regulier spreekuur.’

 

'De kracht van het luisterend oor'

 

Gewin voor economie

Beckers schrijft dat als patiënten niet klachtenvrij kunnen worden, het een wellicht een gewin voor de economie zou zijn als sommige vormen van alternatieve geneeskunde wel verlichting kunnen geven. Minder lichamelijke en psychische klanten. Minder verzuim en meer productiviteit. Maar dan wel zonder dodelijke complicaties. En als ze dan toch in het alternatieve circuit zouden zoeken, of ze dan alsjeblieft een RBCZ geregistreerde zorgverlener opzoeken. Dat is het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg. 

 

Toenemend verzuim

Volgens de kapitein-arts zouden geregistreerde zorgverleners minder hardleers zijn dan de alternatieve ‘artsen’ die maar wat doen. “Laten we het tevens bespreekbaar houden in de spreekkamer, zodat we weten waar onze patiënten gebruik van maken. Wellicht is hier een taak weggelegd voor de werkgever die grijze haren krijgt van het toenemend verzuim zonder effect van de reguliere gezondheidszorg?” 

 

Afschaffing 'alternatief genezer'

In Duitsland pleit een groep medische experts voor de afschaffing van het beroep 'alternatief genezer ' Zij vinden dat alternatieve geneeswijzen een onderdeel van de reguliere opleiding tot arts moeten worden. Het voorstel wordt gesteund door een grote groep Duitse wetenschappers en medici.

 

Plakken op pagina: 
Tags: 
Alternatieve kankerbehandeling
Memorial Sloan Kettering Cancer Center
Klaus Ross Center
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk